Duurzaamheid in vastgoed

Wanneer is vastgoed duurzaam?

Wanneer is vastgoed duurzaam? Duurzaamheid is meer dan alleen een energielabel. Er wordt bij duurzaamheid van vastgoed vooral gefocust op het besparen van energie. Duurzaamheid moet breder gezien worden. Het gaat om het creëren van waardevast vastgoed. Vastgoed dat lang mee kan en flexibel aan te passen is.

Naast het energielabel dient het pand ook optimaal te functioneren op het gebied van huurderstevredenheid, flexibiliteit, bereikbaarheid, binnenmilieu en gezondheid van de mensen die werken in een pand.

VERPLICHT ENERGIELABEL

Sinds 2008 is bij verkoop en verhuur van vastgoed een energielabel verplicht. De handhaving op energielabels is door de overheid aangescherpt.
Als je niet voldoet aan de verplichting kan er een bestuurlijke boete opgelegd worden. Deze boete kan oplopen tot maar liefst €20.250,-.

In 2023 is het verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. In 2030 zal het al vereist zijn om een energielabel A te hebben. Zonder dit label mag het pand niet in gebruik zijn.

DUURZAAM

√ Verplicht Energielabel C

√ Geen “bruin” Vastgoed meer te financieren

√ Duurzaamheidsscan

VERPLICHT ENERGIELABEL C

DUURZAAMHEID

Duurzaamheid en circulair bouwen is de nieuwe trend. Voor nieuwbouw wordt er standaard gedacht aan factoren die het energieverbruik laag houden, zoals isolatie, zonnepanelen en klimaatbeheersingssystemen.

Dit is niks nieuws. Maar hoe zit het met bestaande gebouwen? In 2023 mogen kantoren met een energielabel D of lager niet langer gebruikt worden. De eigenaar mag het pand niet meer verhuren. Huurders mogen het pand niet meer in gebruik hebben, het pand is kortom onbruikbaar.

In 2030 moet ieder kantoorgebouw zelfs in het bezit zijn van een energielabel A. Meer dan de 80% van alle kantoorgebouwen voldoen hier niet aan.

WHAT’S IN IT FOR ME

Verduurzamen loont. Een duurzaam pand is beter verhuurbaar en heeft een positief effect op de waarde. Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat de eigenaar van een groen pand gemiddeld een 12 tot 18% hogere huurprijs kan vragen dan de eigenaar van een bruinpand. We kunnen dus constateren dat huurders bereid zijn extra te betalen voor een duurzaam pand. Uit de studie komt ook dat groene panden ca. 9 tot 11% meer opbrengen.

Naast de eigenaar profiteren ook de huurder van een duurzamer pand. Qua kosten gaat een gebruiker er altijd op vooruit. Kosten die bespaard worden op energie, maar ook op het gebied van medewerkerstevredenheid en ziekteverzuim. Een duurzaam pand draagt bij aan een verlaagde kans op stress en gezondheids-klachten. Volgens recente studie presteren medewerkers 10% beter in een gezonde werkomgeving.

DUURZAAMHEIDSSCAN

In samenwerking met Energie Inspectie Friesland hebben wij een duurzaamheidsscan ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in hoe duurzaam je pand is. Tevens krijg je aanbevelingen om het energielabel te verbeteren. Uiteraard kunnen we in samenwerking met onze kennispartners je verduurzaming en rendement optimaliseren.

FINANCIEREN VAN VASTGOED

Banken krijgen steeds meer aandacht voor de duurzaamheid van vastgoed. Duurzaamheid is niet langer een wens, maar een eis. Steeds meer banken, waaronder onder andere de ING, Rabobank en ABN Amro bank financieren geen ‘bruin’ vastgoed meer. De panden moeten voldoen aan de voorwaarden groen label (energielabel A, B of C) om in aanmerking te komen voor een (her)financiering. Zonder een gedegen verduurzamingsplan om tot een ‘groen’ label te komen is een (her)financiering van ‘bruin’ vastgoed onmogelijk geworden.

Een duurzame portefeuille is van groot belang voor banken. Naast het sociale karakter brengt duurzaam vastgoed minder risico met zich mee. Banken zijn op dit moment de duurzaamheid erg aan het stimuleren. Zo financieren ze in veel gevallen voor 100% de verduurzaming mee en kan een rente korting oplopen tot wel 0.8%.

LAAGDREMPELIG INVESTEREN IN DUURZAAM VASTGOED

Duurzame ambities in de praktijk brengen kan heel laagdrempelig zijn. Zo kunnen vijf relatief kleine duurzaamheidsinterventies al een grote impact hebben: LED-verlichting, goed inregelen van installaties, CV-ketel niet ouder dan tien jaar, isolatie van dak en gevel, en zonnepanelen.

In elk pand hebben deze maatregelen direct veel effect. Hoewel kosten vaak een belemmering zijn voor een duurzame investering, hebben meerdere van deze maatregelen een terugverdientijd van minder dan vijf jaar. Dit maakt deze aanpassingen ook zo laagdrempelig en de besteding waard.

 

 

 

Wat onze klanten zeggen...

Gerhard Dersjant, directeur en eigenaar van Movacolor in Sneek, verkocht een bedrijfspand via Kamminga Makelaars en liet er het nieuwe pand taxeren.

"De communicatie was erg prettig. Korte lijnen, uitstekende bereikbaarheid en to the point. Met name de creatieve oplossingen en communicatiemethoden vielen mij op. Daarbij heeft vooral de actieve houding op social media bijgedragen aan een vlotte verkoop. De makelaar is direct, kort, bondig en als het niet loopt is hij daar ook eerlijk over. Hij maakt niks mooier dan het is: het pand moet gewoon duidelijk zijn voor een klant.

Gerhard Dersjant
Movacolor - Sneek. 

Gerhard Dersjant
Peter van Hien

Peter van Hien, Transactie Manager voor PostNL real estate. PostNL real estate verkoopt regelmatig panden via Kamminga Bedrijfsmakelaars.

"We zijn erg tevreden over het makelaarskantoor. De afstemming om te komen tot een overeenstemming verliep plezierig en professioneel. Het is prettig wanneer je tijdens het doorspreken van een case een gevoel van vertrouwen krijgt, zodat je weet dat het geen je deelt ook op de juiste manier bij een koper terechtkomt. Het spel wat je met elkaar speelt verloopt heel open. En bij een verschil van mening ontstaat er geen patstelling, maar blijft de communicatie professioneel.

Peter van Hien
PostNL


Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?
Bel ons op 088 299 8999Maak een afspraak