Bedrijfspand huren in Friesland

Bedrijfspand huren

Bent u toe aan een nieuwe werkplek?
Bent u een starter en werkt u op dit moment nog vanuit huis? Of bent u op zoek naar een nieuw pand voor uw reeds bestaande bedrijf? Welke ruimte bij u past hangt natuurlijk af van uw werkzaamheden. U kunt er voor kiezen om een bedrijfspand te kopen, maar veel ondernemers geven de voorkeur aan huren. Hieronder geven wij u informatie over de mogelijkheden voor het huren van een bedrijfspand. Tevens geven wij u een aantal tips over de aandachtspunten.

Verschillende soorten bedrijfspanden
Men heeft de keuze uit verschillende bedrijfspanden, deze hebben wij verdeeld in twee soorten.

Middenstandsbedrijfspand
horecapand of een winkel

Overige bedrijfsruimte
kantoor of loods

Het verschil tussen deze twee soorten zit met name in de bescherming van de huurder. De regelgeving voor een middenstandsbedrijfspand houdt meer rekening met de kwetsbaarheid van de huurder. Een ander duidelijk verschil is de huurperiode. Een middenstandsbedrijfspand heeft vaak een vastgestelde huurperiode (bijvoorbeeld 2, 5 of 10 jaar. Tussentijdse opzegging is erg lastig en soms onmogelijk. Bij overige bedrijfsruimtes kan de huurperiode flexibel worden bepaald.

Wat voor soort bedrijfspand heeft u nodig?

Voordat u op zoek gaat naar een bedrijfspand dient u te bepalen wat voor soort ruimte u zoekt. Zoekt u een rustige werkplek, heeft u een praktijkruimte nodig, gaat u alleen gebruik maken van het pand of moeten er meerdere mensen gaan werken? Denkt u aan uitbreiding in de nabije toekomst?

Wilt u op een rustige locatie zitten, of wilt u een plek op een locatie waar veel mensen komen? Heeft u parkeergelegenheid nodig, is er een goede aansluiting van wegen of dient uw bedrijfspand goed bereikbaar te zijn met het openbaar vervoer?

huren in een Bedrijfsverzamelgebouw in friesland

U kunt bij het zoeken naar een bedrijfspand ook kijken naar een bedrijfsverzamelgebouw. Dit is een gebouw met meerdere kleinere ruimtes waar verschillende bedrijven zich hebben gevestigd. Deze zijn vaak een stuk goedkoper omdat de huurders de kosten voor de aanwezige voorzieningen delen.

Toegevoegde waarde:

√  Lagere aankoop- huurprijs

√  Betere voorwaarden

√  Lagere huisvestingskosten

Huur

Indien u geen gebruik maakt van een bedrijfsmakelaar dient u een aantal zaken zelf uit te zoeken. Denkt u hierbij aan de hoogte van de huur. Sluit schriftelijk een huurovereenkomst af. Via de Raad voor Onroerende Zaken zijn modelcontracten beschikbaar. De items die moeten worden benoemd in een huurcontract zijn:

 • Omschrijving van de ruime
 • Oppervlakte
 • Huurprijs (wel/geen indexering/BTW) en betaaltermijn
 • Bestemming
 • Looptijd en opzegperiode
 • Servicekosten
 • Gas, water en licht
 • Onderhoud
 • Onderverhuur

OPVALLEN TUSSEN DE CONCURRERENDE PANDEN

Voor- en nadelen van huren

Voordelen:

 • Flexibel (huur opzeggen is makkelijker dan pand verkopen)
 • Minder kosten onderhoud
 • Minder beslag op vermogen

Nadelen:

 • Stijgende huurprijzen
 • Geen voordeel waardestijging
 • Tussentijds opzeggen is lastig
 • Geen verbouwingen zonder toestemming verhuurder

Wat onze klanten zeggen...

Gerhard Dersjant, directeur en eigenaar van Movacolor in Sneek, verkocht een bedrijfspand via Kamminga Makelaars en liet er het nieuwe pand taxeren.

"De communicatie was erg prettig. Korte lijnen, uitstekende bereikbaarheid en to the point. Met name de creatieve oplossingen en communicatiemethoden vielen mij op. Daarbij heeft vooral de actieve houding op social media bijgedragen aan een vlotte verkoop. De makelaar is direct, kort, bondig en als het niet loopt is hij daar ook eerlijk over. Hij maakt niks mooier dan het is: het pand moet gewoon duidelijk zijn voor een klant.

Gerhard Dersjant
Movacolor - Sneek. 

Gerhard Dersjant
Peter van Hien

Peter van Hien, Transactie Manager voor PostNL real estate. PostNL real estate verkoopt regelmatig panden via Kamminga Bedrijfsmakelaars.

"We zijn erg tevreden over het makelaarskantoor. De afstemming om te komen tot een overeenstemming verliep plezierig en professioneel. Het is prettig wanneer je tijdens het doorspreken van een case een gevoel van vertrouwen krijgt, zodat je weet dat het geen je deelt ook op de juiste manier bij een koper terechtkomt. Het spel wat je met elkaar speelt verloopt heel open. En bij een verschil van mening ontstaat er geen patstelling, maar blijft de communicatie professioneel.

Peter van Hien
PostNL


Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?
Bel ons op 088 299 8999Maak een afspraak